Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara

Epoksi Zemin Kaplama Çeşitleri Nelerdir? Epoksi Çeşidi Nasıl Seçilir?

 

Epoksi zemin kaplama kaliteli ve kullanışlı olmasından sıklıkla tercih edilmekte ve alanın ihtiyacına göre çeşit belirlemesi yapıldığı takdirde uzun ömürlü bir kaplama seçeneği olarak kullanılmaktadır.

Bunun yanı sıra, pek çok farklı malzeme, materyal ve ürün ile, uygun alanlara rahatlıkla kaplama yapılabilmektedir. Özellikle dayanıklı olması, kolay şekil alması, kolay boyanması ve kolay temizlenmesi nedeni ile tercih sebebi olduğu bilinmektedir.

Bilindiği üzere epoksi materyali tek bir malzemeden değil, belirli malzemelerin bir araya gelmesinden oluşmaktadır. Bu durum materyalin daha dayanıklı hale gelmesini sağlarken aynı zamanda uzun süreli kullanım ömrü de sağlamaktadır.

Ayrıca anti alerjik ve anti bakteriyel bir yapıya sahip olduğu bilinmektedir. Bu nedenle özellikle hastane ya da klinik gibi yerlerde zemin döşemesi olarak sıklıkla tercih edilmektedir.

Epoksi Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Zeminler pek çok farklı materyal ile kaplanabilirler ancak epoksi zemin kaplama, kullanım kolaylığı, anti alerjik yapısı, anti bakteriyel özelliği, uzun ömürlü olması sayesinde sıklıkla tercih edilmektedir.

Bu durumun yanı sıra, kolaylıkla şekil alması, sertleştirme işleminin kolay yapılması ve alana göre farklı şekillerde uygulanabilir olması sayesinde de tercih edilen bir zemin kaplama çeşidi olduğu bilinmektedir.

Kaplamalar için kullanılabilecek olan pek çok epoksi çeşidi olmasının yanı sıra, kullanımı söz konusu olan zemine uygun bir epoksinin seçilmesi, materyalin daha uzun süre dayanması ve rahat kullanılması açısından önemli noktalar olarak gündeme gelmektedir.

Şeffaf Epoksi Zemin Kaplama ve Kullanım Alanları

Epoksi zemin uygulaması her yere yapılabilmektedir. Özellikle anti bakteriyel ve anti alerjik bir yapıya sahip olmasından dolayı klinik, hastane hatta hastanelerin farklı bölümlerinde, ameliyathane ve yoğun bakımlar dahil her yerde kullanılabilme özelliğine sahiptir.

Pürüzsüz ve düz bir yüzey oluşturma etkisinden kaynaklı olarak, otopark tarzında yerlerde de rahatlıkla kullanılabileceği gibi, yine bu özelliğinden dolayı cafe ve restoranlarda da özellikle rahatlıkla temizlenebilme özelliği sayesinde fayanslara göre çok daha fazla tercih edilmektedir.

Şeffaf epoksi, kullanım açısından en sık tercih edilen çeşit olmakla birlikte, her epoksi kaplama gibi, zaman içerisinde yenilenmesi gerekmektedir.

Portakal Kabuğu Desenli Epoksi Zemin Kaplama ve Kullanım Alanları

Epoksi materyali birkaç farklı materyalin birleşmesinden oluşturulan bir kaplama malzemesi olmasının yanı sıra, olumlu özellikleri sayesinde pek çok farklı alanda tercih edilmektedir.

Özellikle hangarlar ya da depolama alanları gibi yerlerde tercih edilmesi durumu söz konusu olan portakal kabuğu görünümlü epoksi zemin kaplama, pürüzlü yüzey kullanımın sorun yaratmayacağı alanların kaplanması konusunda ideal bir seçenek olmaktadır.

Bu noktada dikkat edilmesi gereken önemli şey ise, diğerlerine göre daha fazla yük altına kalması söz konusu olan bu epoksi zemin kaplama çeşidinin daha kısa süreler aralığında yenilenmelidir.

 

3D Boyutlu Epoksi Zemin Kaplama ve Kullanım Alanları

Epoksi zemin özellikle kolay şekil alabilir ve renklendirilebilir yapısı sayesinde 3 boyutlu kaplamalar için de sıklıkla tercih edilmektedir.

Bu noktada pek çok alanda 3d zemin kaplamanın kullanılabilmesi mümkün olmaktadır. Bu kaplama işlemi sırasında epoksinin şeffaf kullanımı yanında renklendirilerek kullanılması ve şekil verilmesi durumu da söz konusu olmaktadır. Bu sayede kullanılacağı alana uygun bir durum ortaya çıkarılabildiği için cafeler, restoranlar hatta evler içini kullanıma uygun olarak bir seçenek haline gelmektedir.

     

Multilayer Epoksi Zemin Kaplama ve Kullanım Alanları

Daha dayanıklı bir zemin elde edilebilmesi için öncelikli olarak zeminlerin sağlamlaştırılması gerekmektedir ki bu durum genellikle ilk tabakası ince olan zeminlerde geçerli olmaktadır.

Bu gibi durumlarda epoksi zemin uygulaması için, kat kat uygulanmaya elverişli olan multilayer epoksi tercih edilmelidir. Zemin sertleştirme etkisine sahip olmasının yanı sıra kolay uygulanmaktadır ve genellikle yenilemenin üst tabakalara yapılması yeterli olmaktadır.

Sürekli kullanıma, yük kaldırmaya ve darbelere dayanıklı olmasının yanı sıra, bu durum genellikle daha sık yenilenme ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır ancak üst zeminin yenilenmesi genel kullanımda yeterli gelmektedir.

Self Levelling Epoksi Zemin Kaplaması ve Kullanım Alanları

Epoksi zemin özellikle geniş bir alanın kaplanması için kullanılacaksa, bu noktada kendi kendine yayılma özelliğine sahip olan ve kolaylıkla sertleşen bir epoksi çeşidi olan self levelling epoksinin tercih edilmesi gerekmektedir.

Bu epoksi çeşidi uygulandığı yerde kolaylıkla yayılım göstermesinin yanı sıra reçine ile birlikte kolaylıkla sertleşmektedir ve suya, darbelere dayanıklıdır. Bu durum kullanım ömrünün uzun olması durumunu ortaya çıkarmaktadır.

Zemini kaplaması sayesinde oldukça sağlam bir yapı ortaya çıkmasını sağlar ve bu sayede genellikle uzun aralıklarla yenileme yapılması durumu da yeterli gelmektedir. Farklı uygulama alanları için farklı renk seçeneklerinin olduğu bilinmekle birlikte, bu durum sayesinde tercih edilen her yerde rahatlıkla uygulanabilir olmaktadır.

Anti Statik Epoksi Zemin Kaplama ve Uygulama Alanları

Bilinen ve sıklıkla kullanılan epoksi zemin kaplamalarından bir tanesi olarak gündeme gelen anti statik epoksi zemin kaplama çeşidi genellikle elektrikli aletlerin yoğun olarak kullanıldığı hastane bölümlerinde kullanılmaktadır.

Şeffaf epoksi kaplama her ne kadar hastanelerin her bölümü için kullanılabilir olsa da anti statik epoksi kaplama fiyatları, birikmiş olan elektrik yükünü topraklayabilme özelliğine sahip bir yapıda olduğundan dolayı özellikle tercih edilmektedir.

Bu özelliği sayesinde pek çok iş kazasının önüne geçilmesini sağladığı gibi, çok daha güvenli bir çalışma ortamı yaratmaktadır. Ayrıca, yenilenmeye pek fazla ihtiyaç duymaması, kolaylıkla temizlenmesi ve anti bakteriyel özellik göstermesi nedeni ile, hastane ortamlarında kullanıma özellikle uygun olarak görülmektedir.

Manyetik rezonans, tomografi ya da röntgen gibi cihazların bulundukları odalarda, özellikle sürekli elektrik ve ışın gücü ile çalışan bu cihazların genel yükünün tamamını dış ortama aktarma özelliği olduğundan tercih edilmektedir.

Bilgi için Form Doldurun!